• Team Wild Things

Måste hundar lyda?

Jag har gått i djupa tankar länge nu, ett par år är det nog. Tankar som blev ännu mer intensiva efter att ha läst Kerstin Malms bok Tänk om jag kunde lyssna. Det är en väldigt speciell bok om man jämför med traditionella hundböcker, men den har varit otroligt intressant att läsa ur ett filosofiskt perspektiv. Det är inte så att jag genast kan ta till mig allt hon skriver, men allting hon skriver har jag reflekterat över, grunnat över.


Och när vi var på besök hos samojedkenneln i fredags kom vi in på det här viktiga ämnet som ligger mig så varmt om hjärtat; att låta hunden få vara hund. 


Måste hundar lyda? Jag träffar folk ibland som verkar ha en inställning att hundar ska lyda av ren princip. Det bara är så. De ska kunna sitt, ligg, vacker tass, och vad det nu är. De ska INTE hoppa på folk, tigga mat vid bordet. skälla, gräva, leka med oss människor så som de gör med varandra, dvs använda munnen...


Jag försöker lära mina hundar saker som vi har nytta av i vardagen. Sitt är ju ändå rätt användbart, och ligg också. Stanna kvar kan vara väldigt praktiskt. Men känslan är ändå viktigare än beteendet. Om en hund är lugn och trygg är det ju egentligen sak samma om den sitter, ligger eller står. Att skapa förutsättningar för trygghet och tillit kommer först. Men sen handlar det nog mycket om tycke och smak, och framför allt att hundar är olika, och har olika behov. Mina hundar hoppar på mig och jag sätter mig ofta ner på huk så att vi kan komma nära varandra. Närhet är sååå viktigt för mig i min relation med hundarna.


Självklart låter jag dem inte hoppa på andra människor. Jag håller dem helt enkelt i koppel eller bakom grind. Eller så varnar jag besökare att jag har många hundar som är glada i människor, och jag ber besökare säga till om de inte vill att hundarna ska hälsa, hoppa etc. Och det är väl den springande punkten när det kommer till mitt förhållande till hundar och lydnad. Vissa saker bör en hund kunna av säkerhetsskäl, t ex inte kasta sig ut från bilen när man öppnar dörren. Komma när man ropar osv. Och andra saker bör inte en hund göra av hänsyn till andra människor och djur, t ex springa fram till andra, jaga vilda eller tama djur, skälla dag och natt så att det stör grannarna.


Förutom detta lägger jag ner mycket energi och tid på att hundarna ska få vara hundar, och ha möjlighet att utföra sina naturliga beteenden, främst då det man kallar för högmotiverade beteenden. Man har ju fått upp ögonen för det här med berikning, vilket är så otroligt kul! Om ni vill läsa mer om högmotiverade beteenden och berikning finns det en bra artikel på draghundcenters hemsida. Nicole har också skrivit bra om detta ämne på bloggen Raxeira's.


Vi håller ju på att arbeta med berikning i hundgårdarna, vilket jag skulle kunna hålla på med hur mycket som helst faktiskt. Hundgården ska ge hundarna möjlighet att klättra upp på saker, att gräva, söka, slita med tänderna, tugga på saker. Vi har kommit en bit på väg på utkikstornet, tyvärr har man ju andra saker att göra om dagarna också. Men snart så. 


Förutom berikning så är det viktigt för mig att få hundarna till trygga och glada individer, som var och en får utlopp för sina individuella behov. För mig är detta viktigare än lydnad. Miljöträning, socialisering, tillit, trygghet och glädje. Att vara hund ska inte bara betyda en massa kommandon, en massa regler och förbud hit och dit. Det ska vara kul att vara hund. <314 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

© 2023 by EK. Proudly created with Wix.com

  • Vit YouTube Ikon
  • Vit Pinterest Ikon
  • Vit Instagram Ikon
  • Facebook