• Team Wild Things

Om onlineföreläsningar, LIMA- guiden och ett etiskt förållningssätt

Det här minst sagt konstiga året har nu bara knappt två månader till på sig att ställa till med tokigheter. Det har varit himmel och helvete, upp och ner, hit och dit, problem och lösningar. Nog har jag svurit min beskärda del åt corona och allting som kom i dess kölvatten, men är det någonting som har växt upp som svampar ur pandemins sankmarker och förenat mer eller mindre isolerade människor så är det alla onlineevent och föreläsningar.


Jag har deltagit i några stycken vid det här laget och det är ju faktiskt ett fantastiskt sätt att förenas på avstånd och att lära sig en massa nya saker hemifrån vardagsrummet. Och perfekt också när man som jag är hemma med bebis och har en hjärna som börjar hungra efter ny kunskap. Jag har bland annat gått Hundstegs fantastiska föreläsningsserie om valputveckling, Work for funs intressanta och inspirerande föreläsning Lyssna på hunden-bygg en stark individ samt ett superbra webbinar om unghundar med Caroline Alupo. Jag såg också föreläsningen om LIMA-guiden som Sveriges Hundföretagare bjöd på och som var otroligt engagerande och givande.


Alla de här föreläsningarna har bidragit till att min inspiration börjar återvända efter att ha legat lite på is. Men som mamma till en tvåbent och en massa fyrbenta gör det sig hela tiden påmint, det här "kallet", den här passionen som handlar om att förena etik, inlärning och vägledning. Modern forskning och filosofi. De räcker inte att berätta om hur saker och ting förhåller sig, man måste också ställa sig själv frågan: hur vill vi ha det? vilket förhållande ska vi ha till våra medmänniskor och djuren på den här planeten?Föreläsningen om LIMA-guiden var väldigt intressant ur flera aspekter och väckte mycket tankar och funderingar hos mig. LIMA-guiden handlar om ett etiskt ställningstagande där man som verksam inom hund väljer de minst integritetskränkande och aversiva metoderna som ändå är effektiva. Guiden är uppdelad i 6 olika "steg", där 1 är minst integritetskränkande och aversivt och 6 är mest (1: hälsa, nutrition, fysiskt välmående, 2: antecedenter (miljö, omgivning, situation) 3: positiv förstärkning (R+) 4: DRA (differentiell förstärkning av alternativt beteende ) 5: negativ bestraffning (P-) och negativ förstärkning ( R-) och 6: Positiv bestraffning P +)


Man åtar sig alltså att alltid ta dessa steg i rätt ordning; man börja alltid med steg 1, och först om man noggrant har bearbetat det steget utan att lösa problemet går man vidare till steg 2 osv. Man ska också så långt det bara är möjligt hålla sig till steg 1-3, och som det också nämndes i föreläsningen så är det väldigt sällan man behöver gå länger än till steg 3.


Att man ska hålla sig borta från steg 6 är nog för många rätt självklart idag (även om det tyvärr fortfarande finns en del som tror på bestraffningar) . Kanske folk även börjar hålla sig borta från steg 5, men jag tror att det kanske är mer vanligt, och särskilt när man kommer ner till steg 4. Till exempel har det här med utsläckning varit en rätt framgångsrik och välanvänd metod inom hundträning (och barnuppfostran), och är nog det fortfarande i rätt stor grad. Jag och min syster (som är mamma till en treåring) har på senaste tiden pratat mycket om det här med att ignorera ett beteende (vilket man kanske gärna tar till när det handlar om envisa småbarn). När jag läste min utbildning inom psykologi för ca 15 år sedan handlade mycket av metoderna om att ignorera och på så vis släcka ut ett beteende, medan man förvisso samtidigt förstärker ett alternativt önskvärt beteende. Idag kan jag se många problem med detta sätt att bemöta andra individer, och det är det som börjar komma mer och mer nu; vad händer med en individ när vi ignorerar den? Och på föreläsningen om LIMA nämndes också att de lärda tvistar om huruvida att ignorera ett beteende/vända sig bort handlar om att man tar bort socialt umgänge vilket faller inom kategorin negativ bestraffning eller om det handlar om att man lägger till social isolering som ju faktiskt är en positiv bestraffning. De tog också upp den här grundprincipen att ett beteende måste fungera, det är hela grunden till vår trygghet som individer och vår känsla av egenkontroll. Att ett beteende som tidigare har "fungerat" helt plötsligt inte gör det är väldigt stressande vilket medför ett välfärdsproblem för hunden. Att ignorera en individ som försöker kommunicera resulterar i att individen till slut slutar att kommunicera (ex blir tyst), men känslan hos individen har inte förändrats.


Problemet när man går förbi steg 3 är också att hundens egna behov samt kommunikationen hamnar i skymundan. Vi lyssnar inte på hunden. Om hunden t ex skäller på andra hundar och vi avleder med godis, men inte samtidigt ökar avståndet till de andra hundarna, då har vi inte mött hundens behov och vi har inte lyssnat på vad det är den försöker säga, dvs att de vill ha ett ökat avstånd (steg 2 i LIMA-guiden). Om hunden går upp i varv för att den vill hälsa eller leka, då kanske vi ska öka avståndet för att göra det lättare för hunden att inte gå upp i varv ( steg 2)? Det kan kännas som en "snäll metod" att på det sättet arbeta med att ge godis och att träna hunden på att ta kontakt med mig som ägare istället. Men man är fortfarande kvar i situationen, t ex på det avstånd till en annan hund som hunden upplever som jobbig. Genom att arbeta med motbetingning på ett avstånd där hunden klarar av att vara lugn kan man arbeta på att förändra hundens känsla istället för att bara träna ett beteende.


Förutom den inspirerande föreläsningen om LIMA-guiden stöter jag allt oftare på bevis för att det håller på att förändras ordentligt i hundvärlden när det kommer till vilket förhållningssätt vi ska ha till våra bästa vänner. Detta till min stora glädje! Vi går mer och mer bort från lydnadsträsket till ett mer empatiskt och etiskt synsätt där hundens känslor och behov står i centrum. Till exempel med Fear free training och frivillig hantering, något som jag verkligen har tagit till mig och börjat träna hemma med hundarna. Det har alltid känts fel i min mage allting som har med tvång, krav och fasthållning att göra, och äntligen har jag hittat verktygen för att behandla hundarna utan såna inslag. Jag ser fram emot att få lära mig mer om allt det här nya som kommer!Jag känner mig hoppfull och inspirerad. Vi kanske går mot ljusare tider trots allt.


32 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

© 2023 by EK. Proudly created with Wix.com

  • Vit YouTube Ikon
  • Vit Pinterest Ikon
  • Vit Instagram Ikon
  • Facebook